Anadolu Speleoloji (Mağarabilim) Grubu
8 aralık tanışma toplantısı ve üye toplanması
2021 yılı Etkinliklerimiz
23 Mayıs İp Eğitimi Etkinliği
25-26 Eylül Kazandere ve Dupnisa Yatay Eğitim Gezisi
14 Kasım İp Eğitimi Etkinliği
19 Aralık Cinlikuyu Dikey Eğitim Gezisi
26 Aralık Aksu Yatay Eğitim Gezisi
Bartın 12-16 Mayıs Etkinliği
Bartın Raporu için Lütfen Tıklayınız.
Etkinlik Raporu için lütfen Tıklayınız.
Basında Çıkan Haber Başlıkları :
Giden Gelmezler Keşif Etkinliği Temmuz 2021 raporu
Rapor için Lütfen Tıklayınız.
Morca 2021 Uluslararası Etkinlik Raporu
Rapor İçin Lütfen Tıklayınız.
Morca 2020 Uluslararası Etkinlik Raporu
Rapor İçin Lütfen Tıklayınız.
Magma Dergisi Şubat Ayında Morca Mağarasını Tanıttı.
PODCAST
23 Nisan 2020
“ASPEG PODCAST” Yayın hayatına başladı. Aşağıdaki sayfadan yayınlara ulaşabilirsiniz.
Morca Kış Kampı
11-16 Ocak 2020
Geleneksel Aspeg Kış kampı bu yıl Morca mağarası için yapıldı. Kamp ile beraber Morca belgeseli için çekimde yapan ekibimiz çok eğlenmiş görünüyorlar. Faaliyetin Raporu için lütfen tıklayınız.
Birinci Düzey Mağaracılık Eğitimi
4 aralık 2019
Geleneksel olarak her sene düzenlediğimiz 1. düzey mağaracılık eğitiminin başlangıcı olan tanışma toplantımızı 4 aralık çarşamba günü saat 19:30 da kadıköy’de gerçekleştirdik. Sosyal medyanın gücü, dernek üyelerimizin kişisel paylaşımları, iz tv de devam eden belgesellerin gösteriminden ve insanların içindeki keşif tutkusundan kaynaklı 2019 senesi tanışma toplantımız 36 kişi katılımı ile yoğun ve zahmetli olacak bir eğitim sürecine başlamış bulunmaktayız. 1. Gezi olarak 15 aralık pazar günü düzce aksu mağarası, 2. Gezi olarak 12 ocak 2020 izmit parsık mağarası planlaması yapılmış ve yıllık faaliyet takvimine eklenmiştir.
Mutlu Bir Haber 🙂
21 Eylül 2019
Üyelerimizden, Yönetim kurulu başkanı Özge Kahraman ile derneğimizin yönetim kurulu üyesi ,Yağız Delikanlımız Volkan Baltacı evlendiler. Kendilerine bir ömür boyu huzur , mutluluk diliyoruz.
Balkan Mağaracılık Kampı Antalya
2 Eylül 2019
Üyelerimizden Ender Usuloğlu günübirlik Balkan Mağaracılık kampına katıldı ve yaklaşık 15 dakikalık Morca Düdeni etkinliği hakkında son bilgileri mağaracılarla paylaştı ve Ertuğrul Kulaksızoğlu’nun hazırladığı 1 dakikalık Morca düdeni videosunu paylaştı. Üyelerimizden Alper Utku ve Devrim Yetkin ise organizasyon’da mağara rehberi olarak katılım sağladılar.
Morca 2019 Etkinliği başarıyla bitti.
4 – 31 Ağustos 2019
Ağustos ayı başında başlayan ve 1 ay süren Morca keşif etkinliği, 31 kişinin katılımı ile gerçekleşmiş ve Eylül ayının başında bitmiştir. Morca düdeni yapılan ama henüz resmi olmayan verilere göre 1240 metre derinliğe ve kolları ile birlikte yapılan ölçümlere göre 4 kilometreyi aşmıştır. Resmi olmasa bile Türkiye’nin en derin 3. mağarası diyebiliriz. Bu etkinlikte aynı zamanda bilimsel çalışmalar yapılmıştır. Boya deneyi ile tahmini su çıkışları arasında ilişki aydınlatılmaya ve toplanan biyolojik numuneler ile bilimsel çalışmalara ön ayak olunmuştur. Ayrıca, görsel dokümantasyona önem verilmiş olup, video belgeseli Foto : Ender Usuloğlu yapılmak için çekimler yapılmıştır.
Detaylı bilgi için: www.morca2019.events
4 – 31 Ağustos 2019 Ağustos ayı başında başlayan ve 1 ay süren Morca keşif etkinliği, 31 kişinin katılımı ile gerçekleşmiş ve Eylül ayının başında bitmiştir. Morca düdeni yapılan ama henüz resmi olmayan verilere göre 1240 metre derinliğe ve kolları ile birlikte yapılan ölçümlere göre 4 kilometreyi aşmıştır. Resmi olmasa bile Türkiye’nin en derin 3. mağarası diyebiliriz. Bu etkinlikte aynı zamanda bilimsel çalışmalar yapılmıştır. Boya deneyi ile tahmini su çıkışları arasında ilişki aydınlatılmaya ve toplanan biyolojik numuneler ile bilimsel çalışmalara ön ayak olunmuştur. Ayrıca, görsel dokümantasyona önem verilmiş olup, video belgeseli Foto : Ender Usuloğlu yapılmak için çekimler yapılmıştır. Detaylı bilgi için: www.morca2019.events
Evci alanı Taşeli Keşif Etkinliği
18 Temmuz-1 Ağustos 2019
Ufak bir ekip 2015 yılında bulduğumuz ve 2018 Nisan ayında keşfine başladığımız Ceritler Konduğu düdenin de devam etmek ve civarda bulunan mağaraları araştırmak üzere Taşeli bölgesindeydiler.
Yaklaşık 10 günlük araştırmalar sonucunda 6 mağara, obruk ve düdeninkeşfedilmesi bitmiş, ölçümleri alınmıştır. Evci alanın da ki düdene’de giren ekip, etraftaki çobanlardan ve köylülerden gelen ek ihbarları değerlendirmek üzere bölgeye tekrar gelecektir.
Ekip: Ender Usuloğlu, Alper Utku, Ümit Günhan, Özge Kahraman, İlker Tunay, Ayla Tunay.
ASPEG tatil’de
6-7 Temmuz 2019
Yoğun mağara keşiflerine başlamadan önce tatil yapalım dedik ve Kazdağlarına uzandık. Gelebilenlerle deniz ve dağ sefası yaptık.
NSS Toplantısı Morca 2018-2019 video ve sözel sunumu
20 haziran 2019
Üyelerimizden Ender Usuloğlu, 2018 yılında Morca faaliyetine sponsor olan Amerika Mağaracılık Federasyonunun (NSS) yıllık toplantısında hazırladığı 14 dakikalık Morca videosunu ve sözlü sunumu John Fioroni ile birlikte gerçekleştirdi.
Kadıharmanı Kokurdanı Etkinliği
23-25 Nisan 2019
Etkinlik yeni üyelerimize dikey mağara tecrübesini geliştirmeleri ve daha evvelden geziye katılanların girmediği bir düdene girmeyi istediğimiz için Kadıharmanı’na Ulus Bartın’a gittik. Maalesef ilk 60 metrelik inişten sonra aktif olan dere, traverten oluşumların altında sifon yaptığı için mağarada devam edemedik. Bununla birlikte, bize ulaşan ihbarları bir proje çerçevesinde değerlendirme kararı aldık. Gezide bitiminde ITÜMAK ve BÜMAK’la iki toplantı yapıldı ve ortak proje olarak yapılmasına YK karar verdi.
Geziye katılanlar: Ender Usuloğlu, Esra Acar, Engin Sevil, Alptuğ Bektaş, Uğur Şensoy, Büşra Karatay
İlkyardım Eğitimi
30 Nisan 2019
Üyemiz Hakan Eğilmez tarafından üyelerimize 30 Nisan 2019 tarihinde ilkyardım eğitimi verilmiştir. Katılım yüksek oldu ve verimli geçti.
Günübirlik Kilise Düdeni Antalya Dikey Mağara Eğitimi 25 mayıs 2019
ASPEG Antalya grubumuz, Kilise düdeni’ne dikey mağara eğitimi düzenledi. Yeni üyemiz Lena Terekha TİT eğitimini pekiştirdi. Geziye katılanlar: Mert Gürbüz, Devrim Yetkin, Lena Terekha, Alper Kut.
Özge Kubat ve Emrah Dirmit evleniyor!
Üyelerimizden Özge Kubat ve Emrah Dirmit evleniyor! Kendilerine ömür boyu mutluluklar dileriz!. Bir yastıkta kocasınlar.
Düğüm Eğitimi
25 Ocak 2019
Üyelerimizden Ender Usuloğlu, üyelerimize düğüm eğitimi verdi.
Karlık Kuylucu Eğitim Gezisi
17-21 Ocak 2019
Karlık Kuylucu’na yine ve yeniden gelenekselleşen kış etkinliğimizi gerçekleştirdik. Amacımız, hem kondisyon artırmak hem de yeni üyelerimize dikey mağara tecrübesi yaşatmaktı.Yaklaşık -250 -300 metre derinliğe kadar indiğimiz etkinlikte, yayla evlerinde kaldık.
DERNEK TANITIM GÜNÜ
05/12/2018
Keşfetmek için katıl, hala keşfedecek yeraltı güzellikleri varken!
Geleneksel olarak düzenlediğimiz 1. Düzey Mağaracılık Eğitimlerinin bir yenisi ile karşınızdayız. Sizlerde yeraltı dünyasının karanlık güzelliklerine ışık tutmak istiyorsanız, 5 aralık 2018 çarşamba saat 19:00 da yapılacak olan tanışma toplantımıza davetlisiniz.
Adres: acıbadem mahallesi çiftlik sokak no:5 Kadıköy/ istanbul
İletişim:
Özge Kahraman
0537 739 42 74
Volkan Baltacı
0535 510 61 93
MESS 4 ve 8.Ulusal Mağarabilim Sempozyumu 3-6 Ekim 2018 tarihleri arasında gerçekleşti
3-6 EKİM 2018
Organizasyonunda derneğimizin de bulunduğu 8.Ulusal Mağarabilim Sempozyumu ve 4. Ortadoğu Mağarabilim Sempozyumları, Antalya’da Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesinde gerçekleşti.
Ortadoğu ve Türkiye’den birçok mağaracının ve biliminsanın katıldığı sempozyumlar oldukça verimli geçmiştir.
Organizasyona evsahipliği yapan AKÜMAK ve Akdeniz Üniversitesi’ne teşekkürlerimizi iletiriz.
Sunumlar için
https://issuu.com/aspeg/docs/umabis_kitap-03122018
Morca 2018 Etkinliği bitti!
17 AĞUSTOS- 1 EYLÜL 2018
17 Ağustos 2018 de başlayıp 1 Eylül’de biten Morca Uluslararası keşif etkinliği bitmiştir. Bu etkinlikle 919 metre derinliğe ulaşılmış ve Morca düdeni Türkiye’nin en derin 3. mağarası olmuştur.
Detaylar ve Rapor için https://issuu.com/aspeg/docs/morca_d_deni_raporu
Parsık Eğitim Gezisi
29 Temmuz 2018
Parsık yatay mağarası eğitim faaliyeti, planlandığı tarihte gerçekleştirilmiştir.
Gezi Sorumlusu: Alptuğ Bektaş
Sayman: Alptuğ Bektaş
Malzeme Sorumlusu: Aydın
Gezi Raporu: Kıvanç
İstanbul İletişim: Oktay Pöhrenk
Geziye Katılanlar: İsmail, Aycan, Gizem, Sıla, Batu, Aydın, Elifnaz, Kıvanç, Rahşan,Orhan,Ender,Alptuğ,Elif
Topmeydanı Mağarası Etkinliği
14-16 Temmuz 2018
Topmeydanı Mağarası, Pınarbaşı Kastamonu’ya 2 günlük bir eğitim gezisi düzenlendi. Daha evvelden bu coğrafyayı görmeyen üyelerimizle kamp yapıldı ve Topmeydanı’na inildi.
Morca Etkinliği
9 Haziran 17 Haziran 2018
Ağustos 2018 tarihinde yapmayı planladığımız Morca etkinliğine döşemeleri hazır etmek için haziran ayında Morca’ya geldik. Amacımız, en son 2017 yılında bırakılan yere kadar döşemeleri yapmak ve zaman kalırsa mağarayı ilerletmekti.
Ayrıntılar için: https://issuu.com/aspeg/docs/morca_2018_haziran_rapor
Evcialanı Taşeli Etkinliği
27-29 Nisan 2018
Bu gezinin amacı, 2015 yılında bölgede bulunan mağaraları keşfetmekti. Ekip özellikle Ceritler konduğu düdeni’nde ilerleme sağladı ve -150 m derinliğe indi. Ekip: Ender, Alper, Nida, Büşra.
ASPEG 10. Yıl Kutlaması
14 Nisan 2018
ASPEG’in 10. kuruluş yılını yine bize yakışan bir şekilde mağaraya giderek kutladık. Dile kolay 10 yıl oldu! 15 yıl ve sonrasını da kutlamaya devam!
ASPEG Genel Kurul’u yapıldı!
21 Ocak 2018
Yapılan genel kurul’da yeni YK seçildi. Buna göre: Ender Usuloğlu, Eray Güngör, Özge Kahraman, Elif Aytekin ve Alptuğ Bektaş, yönetim kurulu’na seçildiler. Kendilerine başarılar dileriz!
Günübirlik Parsık Eğitim Gezisi
7 Ocak 2018
Aday üyelerimizin ilk yatay mağarası olarak günübirlik Parsık Mağarasına gidilmiştir. Aday üyelerimiz fiziksel ve psikolojik olarak test edilmiştir.
Cirbin Ali Mağarası Yeni üye eğitim gezisi
24 Aralık 2017
Haftasonluk, yeni üyelerimizi eğitmek üzere Cirbin Ali mağarasına gittik ama fazla kar yağışından ve mağarayı bulamamaktan ötürü geri dönmek zorunda kaldık. Kış şartlarında tatlı debelenmemiz yanımıza kar kaldı.
Karlık Kuylucu Eğitim Etkinliği
14-17 Aralık 2017
ASPEG olarak gelenekselleşen kış kampı etkinliğimizi Karlık Kuylucu’na yeni üyelerimize dikey mağara tecrübesi kazandırmak için düzenledik. Mağara da -270 metre kadar derinliğe inen ekipö uzun bir galeri de ki derin ve uzun gölden geri döndü.
ASPEG kayası TIT eğitimi
18-19 Kasım 2017
Birçok yeni üyemizle beraber TİT eğitimi için ASPEG kayasındaydık. İp üzerindeki birçok manevra başarıyla yapıldı.
Çukurpınar Mağarası Belgesel Çekimi
30 Ağustos-5 Eylül 2017
Türkiye’nin ilk 1000m altına inen ve şuanda en derin 3. mağarası olan Çukurpınar Mağarasının, 1989-1994 yılları arasında araştırmasını yapmış olan BÜMAK üyeleri ile birlikte aynı mağaraya belgesel çekim etkinliği düzenlendi. Yaklaşık 30 yıl aradan sonra birlikte mağaraya giren ekibin mutluluğu ve neşesi izlenmeye değer görüntüler ortaya çıkardı.
Ayrıntılar için Tıklayınız.
2. Morca Ekspedisyonu
30 Ağustos-7 Eylül 2017
Haziran’da -447 metreye kadar döşediğimiz, farklı klüplerin ve derneklerin katılımı ile gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizde, Morca Düdeni’nin devamının araştırması yapıldı. Henüz mağara bitmemiş olmakla birlikte, Morca ve civarındaki mağaraların da araştırması ve haritalaması yapıldı.
Ayrıntılar için Tıklayınız.
Köşekbükü Mağarası ve Anamur Belgesel Çekimi
24-30 Ağustos 2017
Anamur’da bulunan ve turizme açık olan Köşekbükü mağarasının belgesel çekimi yapıldı.Aynı zamanda Türkiye’nin en derin 1.(EGMA) ve 3. (Çukurpınar) mağaralarını içinde bulunduran Anamur’da da belgesel çekimi gerçekleştirildi.
Ayrıntılar için Tıklayınız.
Parsık ASPEG Kayası Aday üye ve ip eğitimi
19-20 Ağustos 2017
19-20 Ağustos tarihleri arasında aday, yeni ve eski üyelerimizden oluşan bir ekiple Yuvacık’taki ASPEG kayası ve Cinlikuyu’ya eğitim etkinliği düzenledik.
Morca Düdeni Ekspedisyonu
23-30 Haziran 2017
Geçtiğimiz yıllarda Aspeg tarafından bulunan ve ilk kez Aspeg tarafından araştırılan Anamur’daki Morca Düdeni araştırması için ekibimiz 23 Haziran’da yola çıktı. 2000m rakımdaki mağaraya yaptığımız ekspedisyonda -447 metreye kadar döşendi ve mağaranın devamı diğer ekspedisyona bırakıldı.
Ayrıntılar için Tıklayınız.
Dağlı Kuylucu Döşeme Eğitimi ve Belgesel Çekimi
24-28 Mayıs 2017
Kastamonu’da bulunan Dağlı Kuylucu’nda MAD, ASPEG, Akümak, Emak ve Anümab’ın katılımı ile, BEINiz tv’de yayınlanacak olan Yeraltından Notlar belgesel serimizin ‘4 Mevsim Dağlı’ için olan çekimleri yapılmıştır.
Ayrıntılar için Tıklayınız.
Erken Genel Kurul
7 Mayıs 2017
7 Mayıs tarihinde saat 12’de dernek merkezimizde genel kurul yapılacaktır.
Aday Üyeler Tanıtım Faaliyeti
30 Nisan 2017
Pazar günü Kadıköy’de Babil Cafe’de derneğimize üye olmak isteyenlere derneğimizi ve mağaracılığı tanıtıcı faaliyetimiz olacaktır.Saat 13:00’de başlayacak sunumlara herkesi bekleriz.
Ayrıntılar için Tıklayınız.
Yeraltından Notlar: Kadıini Mağarası
24 Nisan 2017
Akümak-Aspeg işbirliği ile yapılan Alanya’da bulunan ve Türkiye’nin en önemli yatay mağaralarından biri olan Kadıini’nin “Yeraltından Notlar:Kadıini Mağarası” belgeseli Digiturk Bein İzTv de yayınlanacaktır. Herkesi ekran başına davet ediyoruz.
Ayrıntılar için Tıklayın.
Taşeli Yüzey Araştırma
18-23 Nisan 2017
Her yıl geleneksel olarak Taşeli Platosu’nda yaptığımız mağara arama, yüzey tarama faaliyetinin 5.sini bu sene 18-23 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdik.
Ayrıntılar için Tıklayın.
Bucakalan ve Kayaağıl Obruğu Belgesel Çekimi
23-26 Mart 2017
Akseki’de bulunan birbirinden güzel iki obruğu belgesel için ziyaret ettik. Bunlardan ilki olan Kayaağıl Obruğu’na ulaşmak için Dikmen Köyü’nden 4 saat süren bir yürüyüş gerçekleştirdik.
Yazının tamamı için Tıklayın.
Kadıini Belgesel Çekimi Yapıldı
16-19 Şubat 2017
AKÜMAK’la beraber, yaklaşık 20-25 mağaracının katılımıyla, İztv’de yayınlanmak üzere, 16-19 Şubat 2017 tarihinde Alanya’nın Kadıini mağarasında belgesel çekimi yapıldı. Bu çekimlerde mağaracılığın bilimsel yönü ele alındı ve biyoloji, antropoloji, arkeoloji ve haritalama çalışmalarından görüntüler alındı.
Yazının tamamı için Tıklayın.
ASPEG Kayası Döşeme Eğitimi
10 Aralık 2016
Teorik döşeme eğitiminden sonra, döşeme yapacak üyelerimizle bir gün boyunca soğukta da olsa, ASPEG kayasında döşeme pratiği yapılmıştır.
Yazının tamamı için Tıklayın.
Yatay Mağara Eğitim Etkinliği Aksu-Sarıkaya
3-4 Aralık 2016
Aday üyelerimizi, üyeliğe almadan önce mağaralarla bir nevi tanıştırma etkinliği olan eğitim gezimizde, 8 aday üyemiz Aksu ve Sarıkaya mağaralarında, fiziksel ve psikolojik çetin ortamlarda sınanmıştır.
Yazının tamamı için Tıklayın.
2016 Son Çeyrek Eğitim Programlarımız .
6 ekim 2016
Yılı kapatırken yapacağımız son eğitim faaliyetlerinin bilgilerini aşağıdaki linkten görüntüleyebilirsiniz..
Yazının tamamı için Tıklayın
İkinci seviye üyelerimize teorik döşeme eğitimi verildi.
4 Mayıs 2016
İkinci seviye üyelerimize Elif Uzel ve Orkun Kuntay Uzel’in evinde teorik döşeme eğitimleri verildi.Çok verimli geçen eğitim sonrasında döşeme ile ilgili farkındalık ve pratik eğitime yazırlık yapıldı. Katılımcılara teşekkür ederiz.
2016 Dağlı Kuylucuğu Eğitim Gezisi .
14 – 17 Nisan 2016
Dağlı Kuylucuğunun güzelliklerini daha önce çekilen resimlerden ve anlatılan hikayelerden dinlemiştik. Bu sefer de amacımız bu güzellikleri yeni üyelerimizle keşfetmek ve aynı zamanda sistem olarak tekrar hassas ölçüm yapmaktı. Ekip farklı zamanlarda bölgeye ulaştı. Murat Yiğitbaşı önceden giderek bölgenin keşfini yaptı.
Yazının tamamı için Tıklayın.
2016 TMF Kurtarma Komisyonu III.Çalıştayı ve kurtarma tatbikatı , Bursa-Ayvaini etkinliği.
2 – 3 Nisan 2016
Bursa’da valiliğe, kaymakamlıklara, belediyelere yıllardır neredeyse her mağara ile ilgili, mağaranın turizme açılması konusunda dilekçeler gelmektedir.. “Ülkemiz 2023 turizm stratejisinde mağara turizmi, alternatif turizm kapsamında geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Mağara turizmi ülkemizde sadece görsel mağaralar olarak dikkat çekmekte; bununla birlikte yanlış uygulamalar olduğu görülmektedir.
Atilla Ülgen’in yazısının tamamı için Tıklayın.
Yuvacık’taki ASPEG kayası ve Cinlikuyu’ya eğitim etkinliği.
19-20 Mart 2016
Aday, yeni ve eski üyelerimizden oluşan 17 kişilik bir ekiple Yuvacık’taki ASPEG kayası ve Cinlikuyu’ya eğitim etkinliği düzenledik.Ayrıntılar için Tıklayın.
Aday Üyelerimiz 2. Yatay Mağara deneyimlerini Yığılca Aksu ve Sarıkaya Mağaralarında tamamladılar.
12-13 MART 2016
Aday üyelerimiz ile yapılan bir etkinlik daha bol kahkaha dolu keyifli bir faaliyet ile nihayetlendi. Ayrıntılar için Tıklayın.
Yeni Üyelerimize TiT Eğitimi verildi.
6 MART 2016
Eğitim esnasında İpte yükselme , iniş, düğüm geçme , istasyon geçme, troleyn hattı çıkışı ve inişi gibi temel TİT eğitimi uygulamalı olarak verilmiştir. Ayrıntılar için Tıklayın .
Yeni Üyelerimize 1. Seviye Mağaracılık Teorik Eğitimi Verildi.
5 MART 2016
Daha evvelden bildiğiniz gibi, gelen üyeye ya makalenin kendisi veriliyordu, okuyun bunu şeklinde yaklaşımımız vardı, bazen verilmiyordu. Bu sefer Bülent Demir’in de değerli katkılarıyla, tek formatta sunumlar şeklinde verildi. Ayrıntılar için Tıklayın .
Yeni Üye Adaylarımızla Parsık ve Cirbinali Yatay Mağaraları Gezisi
20 -21 ŞUBAT 2016
Aday üye olan Cenk, Volkan, Murat ve yukarıda isimleri geçen yeni aday üyelerin eğitim ve değerlendirme gezisi. Ayrıntılar için Tıklayın .
TMF Mağara Kurtarma Komisyonu II. Kurtarma Çalıştayı
27-28 Şubat 2016
TMF Mağara Kurtarma Komisyonun II. Kurtarma çalıştayı 27-28 Şubat 2016’da ASPEG ev sahipliği ile İzmit Yuvacık Parsık Mahallesinde Kayada ve Cinlikuyu mağarasında, yapılan tatbikatlarla gerçekleşmiştir. Ayrıntılar için Tıklayın .
4. OLAĞAN GENEL KURUL
21 Ekim 2014 Salı
De?erli ASPEG üyeleri, Derneğimizin 4. Olağan genel kurul toplantısı, 22 Kasım 2014 Cumartesi günü saat 14.00 de yapılacaktır. Yer ve gündem maddeleri daha sonra bildirilecektir. ASPEG’in geleceği için önemli olan, iç yönetmeliklerin de onaylanacağı bu toplantıya tüm üyelerimizin eksiksiz katılmasını rica ederiz. Saygılarımızla, ASPEG yönetim kurulu Başkan: Turgay Gönülalan Başkan yardımcısı: ilker Gürbüz Sayman: Orkun Uzel Sekreter: Metin Albukrek Üye: Gülşen Küçükali
DERNEK YÖNETMELİK ÖNERİSİ
17 Ekim 2014 Cuma
2014 yılı Yönetim Kurulu daha evvelden Genel Kurul’da alınan Yönetmelik çıkartılması kararı gereğince yönetmelik hazırlamsı ve tüm üyelerin dikkatine yazışma ortamında sunmuştur. Üyelerimizin yönetmelik teklifini okuması, varsa eleştiri veya önerilerini yönkur’a sunması iyi olur. Genkur’da oylanması bekleyen yönetmeliği bilmeden gelmeyin.
YARIK DÜDENİ GAZİPAŞA
01 Ekim 2014 Çarşamba
Üyelerimizden Ender Usuloğlu, Selin Tezcan ve Doğay Yılmaz Gazipaşa Sivastı yaylasında bulunan ve 2011 Kasımında havadan dönülen Yarık düdenine 3 günlük bir gezi düzenlemişlerdir. Bu gezide 14 saatlik sürelerle 2 giriş yapan ekip, mağarayı -224 m’ye kadar araştırmış, ölçüm almış ve haritalandırmışlardır. Mağara devam etmektedir ve kar yağmadan bir gezi daha düzenlenmesi planlanmaktadır. Hedef: Mağara giderse -400 m’ye indirmek.
Balkan Kampı Sırbistan
01 Ekim 2014 Çarşamba
Üyelerimizden Gülşen Küçükali Balkan Mağaracılık Kampına katılarak, derneğimizi temsil etmiştir. Oldukça kalabalık olan kampta Türkiye’den çeşitli kuruluşlardan toplam 14 mağaracı gitmiştir.
Taşeli Morca Etkinliği
01 Ağustos 2014 Cuma
Taşeli projesi kapsamında Temmuz sonu ağustos başında Morca düdeni ağırlıklı olmak üzere bölgeye tekrar gittik. İran’dan 6 mağaracı, HÜMAK’tan 1 ve AKÜMAK’tan 1 mağaracı arkadaşlarımızla yaptığımız gezide MORCA düdeni (halen haritası çizilmektedir) -450-500 m civar?na kadar araştırılmıştır. Düden devam etmektedir. Bölgede Kaymaz Oru?u 1’de tamamen ara?t?r?lm??t?r (haritas? çizilmektedir). Bölgede ayr?ca 2004 y?l?nda olu?an bir obruk (Çamurlu mevkii) ve 2 tane derin obruk bulunmu?tur.
TRANS-TA?EL? GEZ?S? II
04 Mayıs 2014 Pazar
Üyelerimizden Turgay Gönülalan, Süha Yararba? ve Ender Usulo?lu May?s 2014 tarihinde, Ta?eli platosunda yakla??k 4 günlük yüzey ara?t?rmas? yapm?? ve yakla??k 12-15 tane obruk, düden ve ma?ara bulmu?tur. Ara?t?rma gezisi Anamur taraf?na bakan güney s?rt?n üstünde ve Çukurp?nar’?n güneyine dü?en bölgede gerçekle?mi?tir. Bulunan ma?aralara yaz?n gitmek susuzluktan dolay? çok zora girer dolay?s?yla May?s sonu-Haziran gibi etkinlik planlanmaktad?r.
Bathonea Belgeseli gösterimi
09 Ocak 2014 Perşembe
Per?embe günü saat 16:00’da, Vatan Caddesi’ndeki ?stanbul ?l Özel ?daresi binas?nda Vali Bey bizi bir bas?n toplant?s?yla bas?na sunacak. Fuayede ölen pilotumuz Murat Öztürk’ün bir resim sergisi olacak. Ayr?ca 45 dk’l?k bir belgeselimiz gösterilecek.
AL??AH?N PINARI S?FON GEÇ?LD?
01 Ocak 2014 Çarşamba
28 Aral?k 2013 günü Hakan E?ilmez, Sencer Çoltu ve Volkan Türkay’dan olu?an Aspeg dal?? ekibi, Ali?ahin p?nar?nda daha önce geçilen sifonu tekrar geçerek , ma?aran?n kuru galerilerinin yakla??k 500 metre devam etti?ini tespit etmi?tir. Ölçüm ve haritalama için tekrar çal??ma planlanmaktad?r.
Alt?nbe?ik Gezisi 2013
24 Aralık 2013 Salı
01-10 Kas?m 2013 tarihleri aras?nda, yap?lan gezi ile ilgili rapor ve belgesel sunumu Ocak ay? ba??nda elimize ula?acakt?r. Çek ekiple yap?lan bu gezide Aspeg üyesi 3 ma?ara dalg?c? 120 metre uzunlu?unda 18 metre derinli?inde sifonu geçmi?tir. Yeniden ölçülen ma?aran?n sifon sonras?ndaki haritas? haz?rlanm??t?r. Belgeseli OCAK 2014 ba??nda Çek televizyonunda gösterildikten sonra, bize ula?acakt?r. 2014 senesi için daha uzun bir çal??ma planlanmaktad?r. Hakan E??LMEZ
Bathonea Kaz?lar? 2014 çal??malar?
24 Aralık 2013 Salı
?stanbul Bathonea 2014 çal??malar? sonuçlanm??t?r. 2’ci kanal?n ölçümleri bitmi? ve haritas? haz?rlanm??t?r. Belgesel çekimi son sürat devam etmektedir. Hakan E??LMEZ
Uluslararas? Çukurp?nar Etkinli?i Bitmi?tir!
28 Ağustos 2013 Çarşamba
9-22 A?ustos tarihleri aras?nda yakla??k 35 ma?arac?n?n (?ran, Türkiye, Lübnan ve Almanya) bir araya gelmesiyle yap?lan etkinlik ba?ar?l? bir ?ekilde bitmi?tir. Çukurp?nar’da yan kollar ara?t?r?lm??t?r, Çukur’un giri?indeki bir karl?k, Çukur’a ba?lanm??t?r, tahminiz 3-4 +m eklenecektir. Ekipler, -1180 m’ye kadar inmi?lerdir. Tamamen (sadece -800 m’lerdeki bir iki tak?l-geç hariç) yeniden dö?enen Çukurp?nar 13 günde inip ç?kmak ve toplamak, iyi bir performans? göstermektedir. Çukurp?nar’da ayn? zamanda biyolojik ve jeolojik çal??malarda yap?lm??, su ve canl? örnekleri al?nm??t?r. Bunun yan? s?ra, yüzey ara?t?rmalar?nda yeni 10 tane daha potansiyel ma?ara bulunmu?tur. Çukurp?nar’da dö?emeler devam ederken, Nisan ay?nda buldu?umuz 3 tane düden’e giri? yap?lm??t?r. Bu düdenlerden bir tanesi -200 m’de ve halen devam etmektedir. Yakla??k 140 m derinli?e kadar haritalanm??t?r. Bu düdenin yatay? da fazlad?r. Di?er bir düden’e 55 m’lik ini? yap?lm??t?r, ip yetmedi?inde geri dönülmü?tür ama devam etti?i tespit edilmi?tir. Di?er son düden ise, ufak bir giri?i olan a??zda fazla ilerlememi?tir. Yine bunlar?n haricinde etrafta irili ufakl?, 3-4 ma?ara daha haritalanm??t?r. Bölgedeki çal??malar?m?z devam edecektir.
Uluslararas? Çukurp?nar Etkinli?i Bitmi?tir!
28 Ağustos 2013 Çarşamba
9-22 A?ustos tarihleri aras?nda yakla??k 35 ma?arac?n?n (?ran, Türkiye, Lübnan ve Almanya) bir araya gelmesiyle yap?lan etkinlik ba?ar?l? bir ?ekilde bitmi?tir. Çukurp?nar’da yan kollar ara?t?r?lm??t?r, Çukur’un giri?indeki bir karl?k, Çukur’a ba?lanm??t?r, tahminiz 3-4 +m eklenecektir. Ekipler, -1180 m’ye kadar inmi?lerdir. Tamamen (sadece -800 m’lerdeki bir iki tak?l-geç hariç) yeniden dö?enen Çukurp?nar 13 günde inip ç?kmak ve toplamak, iyi bir performans? göstermektedir. Çukurp?nar’da ayn? zamanda biyolojik ve jeolojik çal??malarda yap?lm??, su ve canl? örnekleri al?nm??t?r. Bunun yan? s?ra, yüzey ara?t?rmalar?nda yeni 10 tane daha potansiyel ma?ara bulunmu?tur. Çukurp?nar’da dö?emeler devam ederken, Nisan ay?nda buldu?umuz 3 tane düden’e giri? yap?lm??t?r. Bu düdenlerden bir tanesi -200 m’de ve halen devam etmektedir. Yakla??k 140 m derinli?e kadar haritalanm??t?r. Bu düdenin yatay? da fazlad?r. Di?er bir düden’e 55 m’lik ini? yap?lm??t?r, ip yetmedi?inde geri dönülmü?tür ama devam etti?i tespit edilmi?tir. Di?er son düden ise, ufak bir giri?i olan a??zda fazla ilerlememi?tir. Yine bunlar?n haricinde etrafta irili ufakl?, 3-4 ma?ara daha haritalanm??t?r. Bölgedeki çal??malar?m?z devam edecektir.
16.Uluslararas? Ma?arac?l?k Kongresi
30 Temmuz 2013 Salı
ASPEG’den Ender Usulo?lu’nun kat?l?m? ile gerçekle?tirdi?imiz Kongre maceram?z bitti. 1144 ma?arac?n?n dünya’n?n her taraf?ndan Çek Cumhuriyeti Brno ?ehrine 21 Temmuz 2013 tarihinde gelmesiyle ba?layan kongre oldukça renkli bir organizasyona sahipti. Akl?m?zda kalan kareler: 1. 4*4 m boyunda harita 2. 6-7 tane teknik ve incik boncuk malzeme satan standlar. 3. UIS üyeli?inden aidat ödemedi?imiz için at?lm?? olmam?z (öyle dendi, teyid etmek laz?m) 4. Rus kad?nlar?n?n SRT ?enli?inde yar??mas? ve inan?lmaz h?zlar?. 5. 3 boyutlu film ve dia gösterileri. 6. Ya? ortalamas?n?n 60+ üzeri olmas? ve Amerika ve Avrupa’da gençlerin ma?arac?l??a olan ilgisizli?i. 7. Baz? gruplar?n onlarca sene ayn? bölgeye gidip sahiplenmesi. 8. Tunus, Cezayir, Lübnan ve ?ran gibi ülkelerden kat?l?m?n olmas? ve bizden daha fazla olmalar?. 9. Organizasyonun oldukça ba?ar?l? olmas?. 10. Kongre sonundaki havai fi?ek gösterisi ve herkesin yemekten sonra “vak vak” dans? yapmas? gibi kareleri sayabiliriz. Bir sonraki 2017 y?l?nda Avustralya’da olacak.
Dünya Çevre Günü ve Gezipark?ndaki Ye?ili Koruma Protestolar?na Destek
06 Haziran 2013 Perşembe
Çevre gününü ve son Gezipark?ndaki Ye?ili Koruma Eylemini bizde destekliyoruz!
?pten Adam Alma ve Eksik Malzeme ile ?ni? Ç?k?? E?itimi
22 Mayıs 2013 Çarşamba
Bu haftasonu, Özgün Sar?soy ve Sencer Çoltu e?itmenli?inde Çukurp?nar’a haz?rl?k olmas? amac?yla, ipten adam alma ve eksik malzeme ile ini? ç?k?? e?itimi verilecektir. Zorunlu e?itim için yer yaz??ma grubunda üyelerimize aktar?lacakt?r. Bilginize!
ASPEG Bu sefer E?itim için Manas?r/Sorkun Düdeninde!
18 Mayıs 2013 Cumartesi
Çukurp?nar etkinli?ine haz?rl?k olmas? ve dipte yatan çantam?z? almak için bir kere daha HÜMAK ve AKÜMAK’tan ma?arac? arkada?larla beraber Manas?r düdeni Eski?ehir’de idik. KMG grubundan arkada?lar?n son dakika i?leri ç?kmas?yla, a? germe i?i maalesef yap?lamam??t?r. Yine de -130 m’yi dö?eyip, 240 m’lik ini?in ba??ndan 20 m sallanarak, ta? dü?me riskine bakt?k ve döndük. Riske girmek istemedik. Gezi esans?nda Ender Usulo?lu ve Devrim Yetkin’e ta? isabet etmekle beraber bir ?ey olmam??t?r. Bir gün mutlaka dibini görece?iz ve o ini?i ayd?nlat?p güzel foto?raflar?n? çekece?iz. Arkada?lar?m?zdan ?lker Gürbüz ve Ender Usulo?lu, -130 m’den ma?ara a?z?n?n foto?raf?n? çekmi?tir.
ASPEG 5. y?l?n? kutlad?!
04 Mayıs 2013 Cumartesi
Türk Bal?kadamlar Kulübü Bostanc?’da ASPEG 5.y?l?n? güzel bir yemekle kutlam??t?r. Yemekten önce, birkaç video seyredildi ve bo?aza naz?r güzel bir yemek yedik. Daha nice 5’li y?llara! Videoyu izlemek için http://www.youtube.com/watch?v=uOGjv6YXihc
EN UZUN İNİŞİ OLAN MAĞARAYA İNDİLER
Antalya’nın Akseki İlçesi Bucakalan Köyü yakınlarındaki 345 metre derinliğe sahip Bucakalan Mağarası’na ilk kez bir Türk ekibi indi.
Bucakalan Mağarası’na inişi gerçekleştiren Anadolu Speleoloji Grubu (ASPEG) ekip lideri Ender Usuloğlu, mağaranın Türkiye’nin “en uzun inişi olan mağarası” olduğunu söyledi. Bu mağaraya 1992 yılında Fransa’dan gelen bir ekibin 305 metreye kadar indiğini kaydeden Usuloğlu, “Bizim de amacımız, Türkiye’nin en uzun inişi olan yere Türk ekibi olarak girmek, araştırma yapmaktı” dedi.
ATLAS / ARALIK 2008
YAZÖREN MAĞARASI
YERALTINDAN SAYILAR
Balıkesir ‘de bir köy.Yerin üstü çok durağan ama ya altı ? Çıkışı bulabilmek için defalarca yeraltında dolandılar. Seslendiler :”Pusula? 254 derece! Eğimölçer? 13 derece! Kıvrıldılar, büküldüler, süründüler. Ve Yazören’de Türkiye’nin 9. en uzun mağarasını keşfettiler.
ATLAS / EYLÜL 2009
KAHRAMANMARAŞ
MAĞARA KEŞFİ
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Sualtı Topluluğu ve Anadolu Speleoloji Grubu (ASPEG) üyelerinden oluşan 16 kişilik ekip, Temmuz 2009 ‘da Kahramanmaraş’ta bir sualtı mağarası keşfetti. Mağara merkeze bağlı Tekir beldesindeki Yeşilöz mevkinde, 45 metre derinlikte bulunuyor. Sualtı ekibi yeraltı mağarasında 250 metreye kadar iniş yaptı. İleride 350 metreye kadar inilmesi hedefleniyor. Ali Ethem Keskin, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada üç dört ay sonra yeniden haritalandırma ve su kaynağını araştırma çalışmaları yapacaklarını belirtti. Mağaradaki su kaynağının Keş Dağı’nda bulunan bir düdenle bağlantısı olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.
ATLAS / EKİM 2009
KAHRAMANMARAŞ :OBRUKTAN DÜDENE
YEŞİLÖZ’ÜN İÇİNDE
Geniş bir havza içinde toplanan yağmur suları, kireçtaşı katmanını aşındırıyor, düdenler oluşturup batıyor. Yeraltı nehirleri halinde yolculuğunu sürdürüyor. Hiç umulmadık bir yerde yeniden yeryüzüne çıkıyor. Kahramanmaraş’ın Tekir belgesine bağlı Yeşilöz Köyü yakınlarındaki obruk gölüne dalış yapan ekip, obruk ile Keş Dağı Düdeni arasındaki bağlantıyı aradı.
NATIONAL GEOGRAPHIC / MART 2010
AYASOFYA VE TOPKAPI
Topkapı Sarayı’nın altında, Osmanlı döneminde Dolap Ocağı olarak adlandırılan antik iki kuyu bir galeriyle birbirbirine bağlanıyor. Araştırma ekibi bu iki kuyu-yu birbirine bağlayan kanal-dan Marmara Denizi’ne inen bir galeri keşfetti.
Toplam uzunluğu 2 kilometreyi bulan dehlizler, su yolları, ve dev sarnıçlar… Arkeolog ve Mağaracılar, Ayasofya ve Topkapı Sarayı’nın altındaki keşiflerini ilk kez National Geographic Türkiye ‘de paylaşıyor.
ATLAS / HAZİRAN 2010
BARTIN – KASTAMONU
KÜRE’NİN MAĞARALARI
Gür ormanlarla kaplı bir platoda uzanıyor Küre Dağları Milli Parkı. Anadolu Speleoloji Grubu, bu el değmemiş coğrafyaya daldı ve mağara oluşumlarını araştırdı. Bilim insanlarının incelemesi için örnekler toplandı. Yeni mağara keşifleriyle birlikte karanlıkta yaşayan şaşırtıcı canlıların da peşine düşüldü.
ATLAS / MAYIS 2008
DİCLE VADİSİ
MAĞARALARDA HASANKEYF
En yoğun karstik alanlardan biri Batman’ın Hasankeyf ilçesi. İnsanoğlu çağlar boyunca bu yöredeki görkemli kayalara, büyük bir hüner ve emekle evler, dükkânlar, ibadethaneler oydu; coğrafyayla birleşip kaynaştı. Ama Ilısu Barajı planlanırken Dicle Vadisi’ndeki diğer doğal ve kültürel değerler gibi bu “mağara yapılar” da hesaba katılmadı. Anadolu Speleoloji Grubu ilk kez bu hazineleri belgeleyip haritalarını çıkardı.